Telefon: 0216 305 35 08    Adres: E-5 Maltepe Köprüsü, Atatürk Cd. No:150/D, 34844 Maltepe

Veteriner | Veteriner Hekimler Odası'ndan kuduz uyarısı


Trabzon Bölgesi (Trabzon, Rize, Gümüşhane, Bayburt, Artvin) Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Yazıcı, kuduz hastalığının belirtileri ortaya çıktıktan sonra tedavisinin mümkün olmadığını belirtti.

Trabzon Bölgesi (Trabzon, Rize, Gümüşhane, Bayburt, Artvin) Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Yazıcı, kuduz hastalığının belirtileri ortaya çıktıktan sonra tedavisinin mümkün olmadığını belirtti. Yazıcı, "Ölümle sonuçlandığını kesin olarak bildiğimiz kuduz şüpheli, ısırık veya temas durumunda önlem alarak sorunlarımızı çözmek en doğru girişimdir.” dedi.

Sebahattin Yazıcı, 28 Eylül Dünya Kuduz Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kuduzun insanlık tarihindeki en eski ve en ölümcül hastalık olduğuna vurgu yaptı.Kuduzun önlenebilir bir hastalık olduğu halde her 10 dakikada kudurarak bir insanın ölmesinin insanlık adına ürkütücü olduğunu anlatan Yazıcı, “Dünyada her yıl yaklaşık 55 bin kişi bu hastalık nedeniyle ölmekte ve bunların yarısının 15 yaş altı çocuklar olduğu ve bu vakaların yüzde 99’nun kuduz köpek ısırmalarından kaynaklandığı bildirilmektedir.” dedi.

Yazıcı, kuduzun hayvanlardan insanlara bulaşan viral bir hastalık olup çakal, kurt ve tilki gibi doğadaki vahşi memeliler ve eğer aşılanmamışlarsa köpek, kedi, inek, eşek gibi evcil memeli hayvanlar arasında varlığını sürdürdüğüne dikkat çekti.

Kuduzun başlıca bulaşma yolunun enfekte hayvanların ısırması olduğu bilgisini veren Yazıcı, şöyle devam etti: “Ayrıca, bütünlüğü bozulmuş deri veya mukozalardan da enfekte olmuş hayvanın salyası ile bulaşabilir. Kuduz hastalığına ilişkin belirtiler görülmeye başladığında, kuduz hem insanlar hem de hayvanlar için ölümcüldür. Erişkinlere göre hayvanlarla daha fazla yakın temasta bulunmaları ve ısırılma, tırmalanma gibi durumlarda ailelerine haber vermemeleri sebebiyle çocuklarda kuduz riski daha fazladır.”

Kuduzun önlenebilir bir hastalık olmasının ise sevindirici olduğunu ifade eden Yazıcı, hastalığın önlenmesinde hayvanların rutin olarak aşılanması ve kontrolsüz üremelerini önlemek için sokak hayvanlarının kısırlaştırılmasının çok önemli olduğunu belirtti.

Olası bir ısırılma durumunda vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna gitmenin önemine dikkat çeken Yazıcı, bu tür durumlarda yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Her ne olursa olsun yetişkin veya çocuk fark etmez eğer ısırılırsanız, ısırık yarasını vakit kaybetmeden bol su ve sabunla en az 15 dakika yıkayınız ve derhal bir sağlık kuruluşuna başvurunuz. Hekiminiz gerekli görür ve aşı programına alırsa aşılarınızı aksatmadan uygulatınız.

Eğer evcil hayvanınız ısırılırsa hemen bir veteriner hekime danışınız. Kuduz hastalığının belirtileri ortaya çıktıktan sonra artık tedavisi mümkün değildir. Ölümle sonuçlandığını kesin olarak bildiğimiz kuduz şüpheli ısırık veya temas durumunda önlem alarak sorunlarımızı çözmek en doğru girişimdir. İhmal ise göz göre göre ölüme gitmek gibi bir riski almak anlamına gelir.”