2019-08-21 23:19:31
Kedinizin ağız ve diş sağlığını korumak aslında evde diş fırçalama kadar basit bir süreç . Birkaç adım ile kedinizin sağlığını koruyarak ömrünü uzatmış olursunuz. Kedinizin kesinlikle dişlerini fırçalamanıza izin vermeyeceğini düşünüyorsanız size vereceğimiz bir kaç yöntemi deneyebilirsiniz.
Kedinizin dişini fırçalayabilmeniz için veteriner kliniklerinde esnek, küçük ve yumuşak özelliklerde kediler için diş fırçaları bulunmaktadır. Öncelikle bu diş fırçalarından ve yine kediler için bulunan aynı zamanda yenmesinde sakınca olmayan özel macunlardan temin etmelisiniz. Kediler balık kokusuna ve tadına dayanamadığını için çoğu kedi diş macunu balık ya da tavuk aromalı olmakta.
Kedinizin dişini fırçalama işlemini kolaylıkla yapabilmeniz için;
-Kedinizi kucağınıza alın ve rahatlamasını sağlayın
-Rahatladıktan sonra nazikçe ağzının bir tarafından dudağını kaldırın ve dişlerinin dış kısımlarını fırçalamaya başlayın. Burada önemli olan her zaman diş etlerinden aşağıya doğru hareketlerle fırçalıyor olmanız, bu sayede diş aralarına giren yemek artıklarına erişerek onları ağızdan çıkartabilmeniz mümkün olur.
-Alt çeneye geldiğinizde ise diş etinden yukarı doğru fırçalamanız gerekir. Bunu yapabilmek için kedinizin her iki yanağından hafifçe bastırarak ağzını tamamen açmasını sağlamanız gerekebilir. Çoğu kedi diş macununun kokusunu ve tadını aldıktan sonra zaten ağzını açmaya meyilli olacaktır.
-Ağzının tamamını fırçalamış olduğunuza emin olana kadar fırçalamaya devam edin.
-İşlem tamamlandıktan sonra kedinizin ağzını herhangi bir şeyle çalkalamaya gerek yok, çümkü yukarıdada belirttiğimiz gibi kedi diş macunları yenmek üzere tasarlanır ve içerisinde herhangi bir kimyasal bulunmaz. Diş fırçalama işlemi bittikten sonra kedinizi ne olur ne olmaz su kabına doğru yönlendirmenizde de fayda var.
Kedinizin dişlerini her gün fırçalamak ağzının temiz ve sağlıklı olması için en ideali, fakat bunu haftada birkaç kez yaparsanız bile bakterilerin birikmesini önemli ölçüde önlemiş olursunuz. Eğer evde bir kedi yavrusu varsa onu küçük yaştan diş fırçalamaya alıştırmanızda fayda var.
Eğer kediniz diş fırçalama işlemi için kucağınızda oturmayı reddederse en azından alışana kadar onu havluya sararak yapmak durumunda kalabilirsiniz. Şayet havluya sarmalamak bir işe yaramazsa her bir oturuşta birkaç diş fırçalayarak süreci birkaç güne yaymayı deneyebilirsiniz.