2019-08-09 22:44:52
Bayram yaklaşıyor ve kurbanlık alınırken dikkat edilmesi gerekenler bulunmaktadır.
Kurbanlık hayvan alımı sırasında ve kesim sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar;
-Hayvanların kulak küpesi ve pasaportuna, başka ilden getirilen kurbanlıkların Veteriner Sağlık Raporu'nun olup olmadığına bakılmalı, bu şartların karşılanmadığı durumlarda hayvanların satın alınmaması gerekir.
-Kurbanlığın dişi olup olmadığı kontrol etmeli. Kurbanlığın görünümü sağlıklı, bakışları canlı olmalı.
-Kurbanlığın dişi olup olmadığı kontrol etmeli. Kurbanlığın görünümü sağlıklı, bakışları canlı olmalı.
-Hasta, zayıf, düşkün, bir veya iki gözü kör, bir veya iki boynuzu kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları veya memesi kesik, dişlerinin tamamı ya da çoğu dökük hayvanlar kurbanlık olarak alınmamalııdır.
-Hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, bir kulağı delik veya yırtılmış olmasının, kurban edilmesine mani değil.
-Kurbanlık hayvan satın alınırken yaş konusu da gözetilmeli. Kurban olabilmesi için devenin 5, sığır ve mandanın 2, koyun ve keçinin 1 yaşını doldurması gerekir.
-Sorunsuz şekilde kesim yerine getirilen kurbanlıkların, stressiz ve ideal bir dinlendirme devresini takiben uygun şartları taşıması gerekir.
-Kurbanlık hayvan için ideal dinlendirme süresi şehir içinde nakledilmeyi takiben yaklaşık 12 saattir. Bu süre içinde hayvana su verilmeli ancak yem verilmemeli. Bunun nedeni işkembe ve bağırsaklardaki mikrop sayısını en aza indirmek.
-Hayvan strese sokulmadan ve uygun bir yöntemle yatırılıp tam kontrol altına alındıktan sonra maksimum 30 saniye içinde kesim işlemi yapılmalı.
-Kurban kesen, satan, vekalet yoluyla kestiren üreticiler, kurbanlık olarak kesilen hayvanların kulak numaralarını bayram sonrasında il, ilçe tarım ve orman müdürlüklerine mutlaka bildirmeli.