Telefon: 0216 305 35 08    Adres: E-5 Maltepe Köprüsü, Atatürk Cd. No:150/D, 34844 Maltepe

Veteriner | Van'da Yaban Hayatı Koruma Merkezi Kuruluyor


Yüzüncü Yıl Üniveristesi (YYÜ) Rektörü Prof.Dr.Peyami Battal, "Biz üniversitemiz bünyesinde Yaban Hayatı Koruma Müdürlüğü kurulması için gerekli çalışmayı başlattık" dedi.Prof.Dr.Battal, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, doğada yarlanan ve hasta olan yaban hayvanlarının, duyarlı vatandaşlar tarafından Veteriner Fakültesi HayVan Hastanesine getirildiğini, burada yapılan tedavi ve bakımın ardından doğaya bırakıldığını söyledi.Prof.Dr.Battal, Van ve çevresinin özellikle yaban kuşları açısında zengin bir popülasyona sahip olduğunu, Erçek Gölü ile VanGölü'nün, çok sayıda göçmen kuşa ev sahipliği yaptığını belirterek, şöyle devam etti."Doğal olarak bu kuşlarda hastalanmalar ve yarlanmalar meydana geliyor.

Ali İhsan Öztürk- Yüzüncü Yıl Üniveristesi (YYÜ) Rektörü Prof.Dr. Peyami Battal, "Biz üniversitemiz bünyesinde Yaban Hayatı Koruma Müdürlüğü kurulması için gerekli çalışmayı başlattık" dedi.

Prof.Dr.Battal, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, doğada yarlanan ve hasta olan yaban hayvanlarının, duyarlı vatandaşlar tarafından Veteriner Fakültesi HayVan Hastanesine getirildiğini, burada yapılan tedavi ve bakımın ardından doğaya bırakıldığını söyledi.

Prof.Dr. Battal, Van ve çevresinin özellikle yaban kuşları açısında zengin bir popülasyona sahip olduğunu,Erçek Gölü ile Van Gölü'nün, çok sayıda göçmen kuşa ev sahipliği yaptığını belirterek, şöyle devam etti:

"Doğal olarak bu kuşlarda hastalanmalar ve yarlanmalar meydana geliyor. Biz üniversitemiz bünyesinde, Yaban Hayatı Koruma Müdürlüğü kurulması için gerekli çalışmayı başlattık. Bu işi en iyi şekilde yapacak hocalarımız ve akademisyenlerimiz mevcut. Müracaatımız YÖK tarafından onaylandığı takdirde, müdürlüğümüzü kuracağız. Tabi böyle bir müdürlüğün üniversitemizde kurulması, doğayı koruma ve doğa bilincinin gelişmesi açısından çok önemli."

-Van ve çevresinde zengin kuş popülasyonu-

YYÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Lokman Aslan ise Van'da yaban hayatının önemli bir bölümünü, kuşların oluşturduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Van ve çevresi, özellikle kuş yönünden zengin bir popülasyona sahip. Ancak kuşlarla ilgili tedavi merkezi ve tedavi alanları eksik. Yaklaşık beş yıldan bu yana, yaralanan ya da hastalanan yırtıcı kuşlar, YYÜ Veteriner Fakültesi cerrahi kliniğine getiriliyor. Bu kuşları tedavi edip, iyileşenleri doğal alanlarına salıyoruz, bazılarını da hayvanat bahçelerine gönderiyoruz."

HayVan hastanesine getirilen yaban kuşlarının sayısının her geçen gün arttığına işaret eden Aslan, şöyle konuştu:

"Bu yoğunluktan dolayı bir kafes oluşturduk. Son 20 günde, 6 yaralı kuş geldi. Gerekli tedavileri yapıldı, bunların rehabilitasyonu devam etmekte. Bunlardan 3'ü doğaya dönebilecek gelişmeleri göstermekte, uçma yeteneklerini kazanmakta. İki tanesi de kanatlarındaki kırıktan dolayı uçamayacak durumda. Onları hastanemizin yanında oluşturduğumuz kafeste beslemekteyiz."

Van'da, valilik başta olmak üzere bütün kurumların çevreyle ilgilendiğini bildiren Aslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Geçen yıl Erçek Gölü çevresindeki kuş ölümlerinden dolayı Türkiye'de ilk kez seyyar klinik merkezi oluşturulmuştu. Şimdi ise Rektörlüğümüz, Yaban Hayatı Koruma Merkezi Müdürlüğü kurulması gerektiğini ve çalışmaların başlatılmasını istedi. Konuyla ilgili çalışmalarımız devam etmekte. Van'a yaban hayatı koruma merkezi kurulması için hem Van Valiliğiyle hem de Çevre ve Orman Müdürlüğüyle çalışmalarımızı yürütmekteyiz."