VETERİNER | KURBAN ETİNİN SAKLANMASI İÇİN PÜF NOKTALAR
Malum kurban bayramlarında herkesin evi öncelikle bayram telaşeşi bahram havası ama kurban bayramına özel bayram için kesilen kurbanların etleri bu etlerin kesildikten sonra saklan ması veteriner hekimlerin burada ki tavsiyeleri var Yeni kesilmiş hayvanın etindeki doymuş yağ asitleri oranı fazla olduğundan özellikle ilk gün ettn uzak durulması gereken uzmanlar lezzetli etin püf noktalarını anlattı.
TMMOB'a bağlı Gıda Mühendisleri Odası Eskişehir Temsilcisi İlkay Özel, kırmızı et tüketiminin arttığı Kurban Bayramlarında kesim işleminden sonra etin saklanması ve pişirilmesi konularında bilinçli davranılmasının insan sağlığı açısından son derece önemli olduğunu söyledi.
Özel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni kesilmiş hayvanın etindeki doymuş yağ asitleri oranı fazla olduğundan özellikle Kurban Bayramı'nda et tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini söyledi.
Kalp, damar hastalıkları ve hipertansiyonu bulunan, kolesterol düzeyi yüksek kişilerin et tüketimine dikkat etmesi gerektiğini anlatan Özel, ''Hayvanların sağlık açısından en riskli bölgesi 'böbrek, karaciğer, beyin, işkembe ve bağırsak' gibi sakatatlarıdır. Hayvanların vücuduna zarar veren toksik maddeler buralarda toplanır. Bu nedenle sakatat tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır'' dedi.
Özel, etin iyi pişirilmemesinin insan sağlığına zararlı olduğunu ifade ederek, pişmemiş etin hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar açısından risk oluşturduğunu bildirdi.
Etin dış yüzeyi kadar iç yüzeyinin de iyi pişirilmesi gerektiğini vurgulayan Özel, şöyle konuştu:
''Çok yüksek sıcaklıkta etin dış yüzeyinin ani pişirilmesi yerine daha düşük ısıda içinin de pişirilmesi sağlanmalıdır. Pişirme aşamasında özellikle etlerin dış yüzeyinde meydana gelen yanmalarda kanserojen bileşikler oluşuyor. Buna karşılık etin merkezi hala mikroorganizma içermektedir. Pişirilmiş et daha sonra tüketilecekse buzdolabında saklanmalıdır. Isıtılıp yenilecekse de bir defada tüketilmelidir. Zira birkaç kez ısıtmak zararlıdır. Yine aynı şekilde kesilen etlerle hemen yemek yapılmamalıdır. Et oda sıcaklığına ulaşıncaya kadar bekletilmelidir.''
''Kesim sıcaklığındaki eti 5-6 saat bekletmek gerekir''
Özel, vatandaşların genelde kurban etini kesim sıcaklığındayken buzdolabına poşet içinde veya hava almayacak şekilde büyük parçalar halinde üst üste koyduğunu belirterek, bu uygulamanın yanlış olduğunu kaydetti.
Etin kesildikten sonra bekletilmesinin önemli olduğunu ifade eden Özel, ''Kesim sıcaklığındayken muhafaza edilen etlerin hava almayan bölgelerinde kısa sürede bozulmalar ve kokuşmalar oluşur. Doğru olanıysa etlerin kesim sıcaklığındayken güneş görmeyen serin bir yerde temiz kaplar içinde 5-6 saat bekletilmesidir. Daha sonra oda sıcaklığına ulaşan etler buzdolabına yerleştirilmelidir'' diye konuştu.
Özel, kesim sıcaklığındayken saklanmak için bekletilen etlerin kesinlikle sakatatlarla temas etmemesi gerektiğini belirterek, şunları bildirdi:
''Etin dayanma süresi buzdolabı koşullarında 3-4 gündür. Ancak, etler kıyma halinde saklanmak istenirse en fazla 1-2 gün dayanır. Bunun sebebi ise işlem gören etlerin kıymaya dönüşürken yüzeydeki mikroorganizmalarla temas etmesidir. Bu sürelerde tüketilmeyecek etler -18 derecede muhafaza edilmeli, dondurularak saklanan etler 4-6 ay içinde tüketilmelidir. Etin dayanma süresi kesim kalitesine ve parçaların büyüklüğüne göre değişir.''
AA