Telefon: 0216 305 35 08    Adres: E-5 Maltepe Köprüsü, Atatürk Cd. No:150/D, 34844 Maltepe

Veteriner Hekimlerin Kişisel Koruyucu Donanımları

2019-02-24 06:14:59

Kişilerin fiziksel ve sağlık tehlikelerinden korunmasına yardımcı olmak için giyilen eşyalara kişisel koruyucu donanım denilmektedir. Bu ürünler de hijyen açısından çoğunlukla tek kullanımlık ürünler tercih edilmekte ve bu ürünler bir çok iş sahasında kullanılmaktadır. Bunlardan biride veterinerlerdir. Veteriner hekimlerin kişisel koruyucu donanımları veterinerlerin hastada ve kendisinde gerçekleşebilecek riske karşı tedbir amaçlı kullandığı koruyucu ürünlerdir.

 

Veterinerler hastalarla çalışırken iş alanlarını, kendilerini ve hastalarını tehlikelere karşı korumak, çalışanlara uygun koruyucu ekipman sağlamak zorundadır. Gerekli kişisel koruyucu donanımlar tehlikelere ve risklere bağlıdır


Veterinerlerin tıbbi ortamlarda tehlikeleri değerlendirirken göz önünde bulundurması gereken önemli faktörler şunlardır:

-Hastanın sağlık koşulları

-Bilinen veya şüpheli patojenler ve bulaşma yolları

-İlgili personelin eğitimi ve becerileri

-Tesis veya sahnenin güvenlik ve tehlikeleri

-Kişisel koruyucu donanım malzemelerinin performansı

-İlaç veya diğer ürünlerin taşınması, atılması veya depolanması tehlikeleri

 

Doğru değerlendirmeler hangi koruyucu ekipmanın kullanılacağının belirlenmesine rehberlik eder. Örneğin, bakteryal bir hastalık olan enfeksiyonlu hayvanın idrarında ve dokularında bulunan leptospira bakterisi neden olduğu leptospirosis olduğundan şüphelenilen bir köpekten kan alınması, bir kalp kurdu testi için klinik olarak sağlıklı bir köpekten kan alınması yerine, daha fazla biyolojik sağlık tehlikesi oluşturur. Her iki durumda da temel görev aynı olsa da, leptospirosis ile ilişkili hastalık geçirme riski, yüksek dikkat ve kişisel koruyucu donanımlar ile (örneğin, çift eldiven, yüz siperi veya maske ve göz koruması kombinasyonu, tek kullanımlık elbise, izolasyon koğuşu) en az seviyeye inmektedir.

 

Veteriner hekimlerin kişisel koruyucu donanımları koruma derecesine göre en basitinden (seviye D) en karmaşık seviyeye (seviye A) kadar olmak üzere dört kişisel koruyucu donanım seviyesi vardır. Seviyeler, özellikle emme, soluma ve yutulma risklerine karşı sağladıkları koruma miktarına göre bölünmüştür. Duruma bağlı olarak, herhangi bir seviyede kullanılan tipik kişisel koruyucu ekipmanın, kullanıcıyı tehlikelere karşı en iyi şekilde korumak için ek ekipmanla desteklenmesi gerekebilir. Örneğin, koruyucu gözlük, önlük, eldiven ve tiroid koruyucu giymek, düzenli hastane kıyafetleri için radyografi çekerken mutlaka gereklidir.