2019-08-07 23:33:44
Sahiplendiğiniz küçük dostlarınızın sağlığı başta olmak üzere bütün sorumlulukları sahibi olarak sizlere aittir. Bir köpek sahiplenmeden önce onun sağlığını, bakımını, yaşam biçimini tam anlamı ile bilmeli araştırmalısınız. Bu yazımızda köpek sahiplenmek hakkında bilmeniz gerekenlere yer verdik.
Bir gün uyandığınızda ya da arkadaşınızda görüp heveslendiğinizde aniden vereceğiniz bir karar olmamalı bu. Bu düşüncesizlikle aniden köpek edinme kararı veren çoğu insan hevesleri geçince veya zorlandıkları küçük bir an gelince köpeği sokaklara terketmekte. Bu yüzden bu karar en az evlat edinme kararı kadar önem teşkil etmektedir. Kendinize sormalısınız. Sahipleneceğiniz köpek hakkında ne denli bilgiye sahipsiniz ? Bu konuda kendinizi hazı hissediyor musunuz ? Yaşam alanınız bunun için uygun mu ? Aşılarını gerektiğinde ameliyatını, beslenmesini gibi ihtiyaçlarını karşılayabilecek misiniz ? Yalnız yaşıyorsanız uzun seyahatleriniz söz konusu mu ? Hayat tarzınız, iş yoğunluğunuz arasında ona gereken zamanı ayırabilecek misiniz ? Sabırlı, soğukkanlı bir insan mısınız ? Sizin ya da beraber yaşadığınız kişinin alerji durumu var mı ? Sonuçta evinize bir büblo ya da tablo almıyorsunuz. Eğer bütün bu sorular için kendinize vereceğiniz cevaplar köpek sahiplenmeye uyumlu ise gelin evcil hayvan beslemenin faydaları ile devam edelim.
Stres düzeyini azaltır : Kedi veya köpeğinizle birkaç dakika geçirmek dahi kanda stres hormonu kortisol'ün düşmesine neden olur.
Yüksek tansiyonu düşürür : Stresin azalmasına paralel olarak tansiyon da normalleşmeye başlar
Kalp hastalıklarından korur : Yapılan araştırmalar Kedi-Köpek sahiplerinin kalp hastalığına yakalanma ve kalp krizinden ölme oranının % 30-40 daha az olduğunu göstermektedir.
Depresyona karşı korur : Hayvanlarımızla ilgilenmek ve oynamak bizi dertlerimizden uzaklaştırır. Öte yandan onların bize karşı gösterdikleri kayıtsız şartsız sevgi ve bağlılık ruh sağlığımıza bir dopingdir.
Yüksek Kondisyon sağlar : Gün içinde köpeğinizle oynamak ve/veya 20-30 dakika gezdirmek onun kadar sizin için de faydalı. Sağlığımız için şart olan günlük egzersiz dozunu sağlar
Sosyalleşmeyi sağlarlar : Evcil hayvan sahipleri, genellikle diğer hayvan dostları ile bir araya gelir, sıradan ilişkileri dışında sosyalleşirler.
Allerjilere karşı korur : Sanılanın aksine evcil hayvanların olduğu evlerde doğan ve büyüyen çocukların daha az allerjik sorun yaşadıkları tespit edilmiştir.
Hayvanlar hislerimize karşı çok duyarlıdırlar : Özellikle köpekler hislerimize karşı çok duyarlıdırlar. Sıkıntılı anlarımızda duygularımızı paylaşmak ve destek olmak konusunda doğal birer psikologdurlar.
Hayvanlar sağlığımıza karşı çok duyarlıdırlar : Köpekler bizim sağlık durumumuzu çoğu zaman bizden daha iyi bilirler, hastalık durumlarını sezinleyerek huzursuzlaşırlar. Sahiplerinde mevcut kanserleri dahi sezinleyebilen birçok köpek var.
Köpek sahiplenmek ile ilgili sormak istediğiniz ya da fikir almak istediğiniz durumlar için kliniğimiz ile iletişime geçebilirsiniz.