Telefon: 0216 305 35 08    Adres: E-5 Maltepe Köprüsü, Atatürk Cd. No:150/D, 34844 Maltepe

Japon Balıkları

2019-05-11 00:49:15

Hayvan beslemeye karra verip en zahmetsizi, tüy dökmesin, fazla uğraştırmasın gibi arayışlar durak yeri bazen balıklardır. Balıklar içerisin de en çok tercih edilen ise Japon Balıkları olmakta. Ancak bir Japon Balığı sahiplenmeden önce özellikle beslenmesi ve bakımı ile ilgili bilgi sahibi olmanız gerekir. Aslında bu durum sahiplenmek istediğiniz tüm hayvanlar için geçerlidir. Peki, Japon Balığı bakımı, beslenmesi nasıldır, özellikleri nelerdir, japon balığı ne kadar yaşar ? Tüm bu soruların yanıtına ve bilmeniz gerekenlere yazımızda yer verdik.


Sahipleneceğiniz hayvan hakkında ne kadar çok detaylı bilgi sahibi olursanız, hayvanınız bir o kadar sağlıklı ve mutlu olarak yaşamını sürdürür. Bir balık sahiplenmek isteyenlerin öncelikli olarak almayı düşündükleri japon balıkları, akvaryumda bakım için en ideal balık türlerindendir. Dünya genelinde ''Chinese goldfish'' (Çinli altın balık) denilen bu balığa Türkler'in neden Japon Balığı dediği konusunda bizim de bir fikrimiz yok. İnsanlar arasında unutkanlık sergileyenler için kullanılan balık hafıza tabiri aslında yanlış bir kanı çünkü bilinenin aksine hafızaları 3 4 saniye değil 5 6 aydır. Ancak sahiplerine ve yemlenme saatlerini ise hiç unutmazlar. Yanlış bilinen bir diğer kanı ise fonusta yaşadıkları bilgisidir. Bu durum sadece Japon balığı değil diğer balıklar için de kesinlikle zararlıdır, Nedeni ise az su seviyesi ve fanusun balıkları hayatları boyunca şaşı bakmaya mecbur bırakmasıdır bu bir türlü işkencedir zamanla balıklar şaşı olur ve körleşir. Tek bir balığın sağlıklı bir şekilde yaşaması için en az 75 litre su gereklidir.  Geniş yüzeyli akvaryumlarda suyun oksijenle teması artar. Bu yüzden uzun ve dar yüzeyli akvaryumlar yerine geniş yüzeyli akvaryumları tercih edin ve akvaryumunuzu; filtre, ısıtıcı ve hava motoru çalışır vaziyette 1 hafta balıksız bırakarak suyunun oturması için bekleyin. Tankınızı en az iki haftada bir temizleyin. Filtre kullanımı ideal bir seçim olacaktır; çünkü Japon balıkları potansiyel olarak zararlı olan amonyak ve nitritlerin oluşmasına neden olabilecek çok fazla dışkı üretir. Eğer filtreniz yoksa, tankınızın boyutuna, balık sayısına ve filtrenin etkinliğine bağlı olarak daha sık temizlemeniz gerekecek.

Japon balıkları kendi özel yemleriyle günde bir ila iki kez beslemek gerekir. Onlara sadece birkaç dakika içinde yiyebilecekleri kadar yem verin. Eğer verdiğiniz yem su yüzeyinde yüzüyorsa, bunu önlemek için yemi suya bırakmadan önce suyun içerisinde bir süre tutun ve öyle suya bırakın. Bu, yeme sırasında balıkların yuttuğu hava miktarını azaltır ve böylelikle balıklarınız yüzerken daha rahat ederler.